• SALE! gebruik de actiecode voor 22% korting op alles tm eind juni. Code=> SALE22
  • SALE! Gebrauch die Rabatcode für 22% auf alles bis ende Juni mit code => SALE22

Stenen regio Idar-Oberstein e.a.

Hier maak ik een lijstje wat er hier rondom regio Idar-Oberstein te doen is. Qua stenen zoeken, bekijken en kopen en touristische attracties rondom stenen en mooie wandelingen en mooie ruines en burchten.

MineralenBeurzen en markten

9 en 10 maart 2024 is de Internationale Achatbörse Niederwörresbach

Mineralen - edelStenen zoeken, kopen, bekijken


- GROEVE JUCHEM in Niederwörresbach staat natuurlijk bovenaan. Steinbruch Juchem bekend door zijn mooie vondsten Amethist, Agaten en prachtige Calcieten e.a. Helaas is de groeve op het moment dicht, maar ze zijn er mee bezig om de groeve weer te openen voor mineralenzoekers in weekenden om de 2 weken. Zodra zeker is dat hij weer open gaat meer info over de groeve. (laatste update dec. 2023 ziet er niet goed uit..)

Op de parkeerplaats van de Groeve is elk weekend in de zomer de mineralen/ edelstenenmarkt, zeker een bezoek waard. Meestal tussen 4 en 10 standhouders met stenen uit de regio en stenen van overal vandaan. Ingang steinbruch Juchem is tussen Niederwörresbach en Fischbach tegenover de weg naar Gerach. Let op Bordje Mineralienverkauf. (nu helaas ook opgeschort)

 

-Bezoekersmijn Edelsteinmine Steinkaulenberg. Een rondleiding in een mijn (tunnel in de berg, geen groeve) met in de wanden veel amethist geodes,  agaat en jaspis. Dit is niet geplaatst in deze wanden maar dit is hier echt gegroeid/ontstaan. 8,- entree en liever maar een afspraak maken om niet teleurgesteld te worden 0049-6781 47400  . In stadsdeel Algenrodt, Idar-Oberstein, voorbij de lege kazernes rijden tot aan de parkeerplaats. ( ja dit lijkt raar, via een leeg militair terrein, -mag ik hier wel komen, rijdt ik wel goed? - gewoon doorrijden hoor :-))

Bij de edelsteinmine is een zoekveldje waar stenen in worden gegooid en worden onder de grond geschept die je dan weer mag opgraven en mee naar huis nemen voor 10,- ruwe brokjes van steensoorten van overal vandaan. Niet perse alleen uit de omgeving. Wel leuk voor kinderen.

Link voor de website van waterslijperij en edelsteenmijn.

https://weiherschleife-steinkaulenbergwerk.de

-Historische waterslijperij waar je kan zien hoe de stenen vroeger werden geslepenmet behulp van waterkracht. Historischer Wasserschleife, WEiherschleife in Tiefenstein (stadsdeel van Idar-Oberstein)

 

-Fischbach Kupfermine. Kopermijn bezichtiging met rondleiding in het Duits. Erg Intressant http://besucherbergwerk-fischbach.de/nl/

 

- Leisteengroeve Bundenbach en Ruine Schmidtburg, Schieferbergwerk Herrenberg is helaas voorlopig gesloten. Hopelijk gaat het ook weer open. Eerst de lockdown en in 2022 een instorting..

Hier kon je zelf Leisteen splijten en hopen dat er pyrietblokjes in zitten of een gepyritiseerd Fossiel. erg mooi, zelf ook strengen Pyrietblokjes in Leisteen gevonden.

De Leisteenmijn kon je normaal met begeleiding in. Tegenover deze prachtige plek in het bos is de Ruine Schmidtburg welke je kan bereiken door het bos in te gaan naar beneden van de leisteengroeve. eerst naar beneden naar de Beek, erover en andere kant weer omhoog. Dit is prima te doen en kost ongeveer 20 minuutjes wandelen. Er is ook een rondom wandeling waarbij je de ruine bereikt vanaf de eerste parkeerplaats naar rechts. Bij slecht ter been de normale parkeerplaats voorbij rijden, beneden, vlak voor het informatiecentrum met terras van de leisteengroeve is nog een parkeerplaats. Vandaar ook prachtig uitzicht op de ruine Schmidtburg. Boven de Leisteengroeve is een Keltensiedlung, daar ben ik nog niet geweest maar het is een opstelling is zoals de Kelten leefden in een  dorpje.

In Bundenbach is wel bij de grube Herrenberg het Fossilenmuseum open. 

 

- Musea. Er zijn 2 edelsteenmusea in Idar-Oberstein. Google Edelsteinmuseum. Ik vind zelf die in Oberstein, onder het rotskerkje bij het grote waterrad op de Schleiferplatz het mooist. Rondgang in het museum kost wel een paar uren. De andere zit in Idar vlak voor de rotonde  met de grote bol met grote plakaten edelsteen, (vanaf Oberstein komend)

-Fossielen Museum bij Leisteengroeve Grube Herrenberg in Bundenbach.

-Op veel akkers rondom Idar-Oberstein kun je agaten vinden gewoon op het land. Let wel op dat het land niet is ingezaaid of dat er gewassen op staan, we willen geen boze boeren. Als het land zonder gewassen erbij ligt zijn boeren juist blij dat de stenen eruit gezocht worden. Paar goede vindplekken zijn bij flugplatz boven richting Gerach en boven bij Rimsberg. Ook in de vele bossen en vooral beekjes vind je vaak kwartsen, agaatjes en jaspissoorten.

 

-Historisch dorp Herrstein, Mooi historisch dorp met leuke terrasjes en doorgangetjes. De Burcht kan je op/omheen lopen. Je kan nergens in maar mooi uitzicht, midden in het dorp. Gratis

 

-Voor de kleintjes is de Edelstein-Erlebniswelt erg leuk. Daar is een sprookjesmijn/ kristalgrotgrot gebouwd in een gebouw. Erg mooi en leuk gedaan. Met lampjes in kristallen,  draak die beweegt, doorkruip gangen, lava met brug. Erg mooi gedaan en je mag alles aanraken en in een amethistgeode troon zitten. Je kan daar ook zien hoe een steen wordt geslepen. Tevens mini museum. Prijs is 3,50 voor Volwassenen en 2,50 voor kids. 

Er is daarbij ook een zoekgedeelte waar ze trommelsteentjes ingooien. Je krijgt een zakje en dan mag je een half uurtje graven in zand en alle gevonden steentjes zijn voor jou (ze vullen de zakjes nog aan als het nog niet vol is aan het eind) Dit kost 3,-

Dit is tevens een slechtweer locatie met kleine kinderen. Open maandag tm zaterdag. Zon en feestdagen gesloten www.edelstein-erlebniswelt.de

 

De winkelstraat in Oberstein, onder de Felsenkirche (zie info verderop over burcht en kerk) is ook een leuke winkelstraat met nog ongeveer 8 edelsteenwinkeltjes met nog best wel leuke prijzen.

 

Natuurlijk is iedereen ook welkom in Niedrbrombach bij mij thuis voor aanschaf mineralen en edelstenen, zie deze website www.gravinkristallen.nl om een beeld te krijgen wat ik verkoop.

Graag wel even een mail of bericht van te voren, (kan dezelfde dag nog) om te horen  of ik thuis ben want we zijn ook regelmatig een weekend in Nederland.

 

 

Later meer, eerst even de grootste touristische punten.

Stuur gerust een email.

gravinkristallen@gmail.com

andere Bezienswaardigheden zoals Burchten, Ruines en natuur wandelingen

-Felsenkirche en Schloss Oberstein.

Het rotskerkje, foto zie boven (felsenkirche) is weer open voor publiek, er zijn restauratiewerkzaamheden gedaan en de berg erboven is gezekerd de afgelopen 3 jaar. Het is te bereiken met een wandeling vanaf de hoofdstraat, vanaf het plein met de fontijn in Oberstein of vanaf boven vanaf Schloss Oberstein.  Het kerkje heeft een Christusbeeld van Bergkristal.

Schloss Oberstein is te bereiken met de auto via steile weg, parkeerplaats boven bij de burcht of zelfs op de binnenplaats als het rustig is. je mag zelf voor een paar euro door de gerestaureerde Burcht. Zonder rondleiding in alle kamertjes. Niet heel groot maar toch de moeite waard. Met prachtig uitzicht over Oberstein. Zelf zetten wij gasten vaak boven bij de burcht af zodat ze naar beneden kunnen wandelen door het bos naar het kerkje via de andere kleine ruine/toren met ook mooi uitzicht. En daarna treffen we elkaar weer op het plein met de fontijn. Trouwens ook erg fijne restaurants aan het plein. Onze favouriete pizzeria La Castello, echte Italiaan (en heeft ook Glutenvrije gerechten) en natuurlijk het Spiessbratenhaus, Alte Kanzlei, het bekende Idar-Obersteiner vleesgerecht Schwenkbraten klaargemaakt op houtvuur met Schwenkgrill  en prima betaalbaar.


Ruine FRAUENBURG en mooie wandeling naar waterval. bij Frauenberg. Vrije toegang.

Een kleine ruine die makkelijk bereikbaar is, 10 minuutjes redelijk vlak vanaf de parkeerplaats aan de rivier Nahe. Als het rustig is, of slecht ter been bent kan je ook gewoon tot onder de burcht rijden. vandaar uit ook een leuke wandeling naar de waterval, daar kan je terugkeren via de lagere weg terug via de oude nederzettingen van het weggespoelde dorp, of je kan ook een langere ronde maken met prachtig uitzicht over de burcht. Over het bruggetje bij de waterval links omhoog, dit is ook het steilste stuk, de rest valt mee. Deze is zeer de moeite waard. Zie wandelroute ´Traumschleife Gräfin Loretta´. Je kan het zo lang maken als je wilt en ook meerdere afkortingen maken.


Ruine SCHMIDTBURG, zie de stenen zoeken rubriek, Bij Bundenbach. Prachtige ruine en mooie wandelroute rondom met mooie uitzichten. Ca. 2,5 uur helemaal rond. Moeilijkheidsgraad middel. Ik loop hem zelf liever andersom. (langste steile stuk naar beneden) Beginnen bij de leisteengroeve en infocentrum en dan daar voorbij naar beneden rechts. Vrije toegang.


Burg LICHTENBERG bij Thalichtenberg. 1 van de mooiste en grootste ruines uit de omgeving met grote toren om te beklimmen met prachtig uitzicht. Hier zijn ook regelmatig evenementen zoals middeleeuse markten, kerstmarkt, erg gezellig en groot in meerdere lagen opgebouwd. Vrije toegang.

https://burglichtenberg.pfaelzerbergland.de/

Deze mooie burchtruine heeft ook 2x per jaar een middeleeuwse markt. Ik sta er met stenen op de zomer en kerstmarkt

 

Van hieruit is het goed te combineren met WILDPARK POTZBERG, zeer ruim opgezet dierenpark met vele diersoorten en tevens roofvogelopvang. Mooie roofvogelshow en veel uitleg, met heeel veel roofvogels, (1 grote zeearend ging even tussen de mensen zitten op de bankjes, 2 meter van ons af!) waarvan een paar uilensoorten ook op de hand kunnen worden gehouden na de show.

www.wildpark.potzberg.de


Voor de kleine (en grotere) liefhebbers van Sommerrodelbahnen is Freizeitcentrum Petersberg geschikt. Voor de grotere kinderen de Rodelbahn en ook voor de kleinere en allerkleinsten talloze andere speelattributen, o.a. grote glijbanen, houtenklim vesting in fairy style.

www.freizeitzentrum-petersberg.de


Ook bij het hoogste punt in de Hünsruck , DE ERBESKOPF (815 m) is een Sommerrodelbahn op de Skipiste en als er sneeuw ligt kan je er Skieen.

Voor grotere kinderen (vanaf 16 ongeveer) en fitte volwassenen is daar een Kletterparcour in 5 moeilijkheidsgradaties. Door bomen klimmen via plateaus met touwen en hindernissen

Mooi uitzichtpunt bovenaan de piste, waar je ook met de auto kan komen.


Ruine KYRBURG in Kirn, niet te missen boven de stad Kirn en duidelijk aangegeven langs de brierbrouwerij van Kirner, met de auto helemaal tot aan de burchtruine. Vrije toegang. Mooi en ver uitzicht over het omliggende land en NAHE dal. De Ruine zelf heeft een paar grote ronde bastion torens waar je tussen door loopt. Ook een mooie trouwlocatie in een gewelf eronder, dat is ook het enige overdekte gedeelte. Bij de parkeerplaats direct bij de burcht is een whiskymuseum/ rerstaurant met heerlijke zelfgemaakte Kuchen (taart)


Schloss Dhaun, bij Hochstetten-Dhaun, stukje verder dan Kirn, erg mooie Ruine waar je deels in kan, deel wordt ook nog gebruikt. Met kazematten, gangen onder de grond. Prachtige binnentuin met oude bomen


Kloosterruine DISIBODENBERG van Hildegard von Bingen, richting Bad Kreuznach.

Een hele grote en zeer oude Ruine van een klooster en vele bijgebouwen, de voormalige woonplaats van Hildegard von Bingen uit ca, 1100-1200. Er staan nog best veel muren overeind van alle gebouwen en de grote kerk. Met een Labyrinth om te lopen. Zeer spirituele plek.

Een  wandelweg van ca. 10 minuutjes vanaf de parking naar boven, niet heel steil.


Ruine MONTFORT, ook richting Bad Kreuznach, prima te combineren met bovenstaande,  Disibodenberg.  Erg mooie Ruine, middelgroot, prachtig uitzicht. Naar boven lopen in 8 tot 15 minuten, Linker pad is steil, maar niet ver. Rechter pad is breder, iets langer en minder steil.


Accomodaties

-Camping Harfenmuehle, echte edelsteinzoekers camping, veel vaste plekken zijn ook van Nederlanders en Belgen die er komen voor het stenen zoeken. Ook leuk voor de kinderen, ze gooien daar elke ochtend steentjes in de beek.

www.harfenmuehle.nl › nl


https://www.traum-ferienwohnungen.de/210123/

Ferienwohnung KYRBURGBLICK

Appartement in Kirn voor maximaal 2 personen, Alle luxe voorhanden.


Camperplaats, In Oberbrombach is 1 van de mooiste Camperplaatsen van de omgeving. Reisemobilstellplatz Höhenblick. Met prachtig weids uitzicht over Idar-Oberstein.